Menu

2020 had de hoogste prijsstijging ooit!

In Nederland hebben we het jaar zeer goed afgesloten met 154.000 verkochte woningen in een periode van 12 maanden. Zowel de Nederlandse Banken als veel Nederlanders hadden verwacht dat de Covid-19 crisis zou gaan zorgen voor een flinke correctie in het aantal transacties, en een sterke daling in de prijsontwikkeling. Maar de markt heeft altijd gelijk, en is het bewijs van het sentiment aan het einde van het jaar terug te zien in de cijfers. In Nederland hebben we de hoogste prijsstijging ooit gerealiseerd!

Zeker zo bijzonder is de krapte indicator (onder de 2), de consument heeft bijna geen keuze meer voor haar nieuwe woning. De voorraad te koop staande woningen in Nederland is het laatste kwartaal nog lager geëindigd, waardoor het bijna niet meer mogelijk is ’te winkelen’ in de bestaande voorraad. Het meest gegeven advies van een makelaar is op dit moment niet voor niets ‘gooi geen oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt’. De krapte op de markt zorgt er voor dat alle woningtypes sterk in prijs zijn gestegen. De winnaar van alle stijgers is de vrijstaande woning, met 14,1% stijging in een jaar. De consument heeft behoefte aan groter en mooier. Het Amsterdamse gebruik om minimaal 20% boven de vraagprijs te bieden omdat je anders niet aan de beurt komt, heeft zich uitgebreid naar heel Nederland. Uit de cijfers blijkt dat een betaalbare tussenwoning in 70% van de gevallen boven de vraagprijs werd verkocht.

De verkooptijden zijn op het laagste niveau terecht gekomen. Veel lager kan fysiek gewoon niet. Op maandag een woning aanmelden en vrijdag onder voorbehoud verkocht is het credo op veel makelaarskantoren. Maar doordat makelaars ‘de oude schoenen’ nog niet te koop mogen zetten, daalt het aantal objecten elk kwartaal verder en verder. Dit is de basis van de grote prijsstijgingen. Als de woning dan eindelijk te koop gezet kan worden, komt de discussie met de makelaar over de vraagprijs. Altijd meer dan de buren natuurlijk. Nog even en de gemiddelde vraagprijs gaat door de magische grens van € 500.000 als deze stijgende lijn blijft voortzetten.

Van de 154.000 verkochte woningen in 2020, is de tussenwoning (27%) met een tuin de winnaar. De consument wil een grondgebonden woning.

Conclusie: De markt heeft altijd gelijk, in een crisis kan niemand voorspellen wat er gaat gebeuren. Rust en vertrouwen zijn het beste voor iedereen. De makelaars, eigenaren en toekomstige kopers zullen ook nu ondanks de 2de strenge lockdown, rustig doorgaan met het maken van transacties. Wonen is belangrijker dan ooit. Door deze cijfers van vertrouwen en de krapte op de markt wordt 2021 met vertrouwen tegemoet gezien.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *