Menu

De hogere hypotheekrente baart huizenkopers en -verkopers zorgen

Hypotheekadviseurs en makelaars merken dat er wat verandert op de woningmarkt in Nederland. De rap stijgende hypotheekrente zorgt ervoor dat kopers zich grote zorgen maken of ze de woning waar ze hun oog op hadden laten vallen nog wel kunnen betalen. Woningeigenaren die verkoopplannen hebben halen die naar voren om nog te kunnen profiteren van de huidige hoge huizenprijzen. Het lijkt voor de hand te liggen dat de prijzen op de woningmarkt gaan dalen als de stijging van de hypotheekrente in het huidige tempo doorzet.

Stijgende inflatie
Niet alleen de stijgende hypotheekrente zorgt voor onrust op de huizenmarkt. Ook de inflatie, onder andere ingegeven door de oorlog in Oekraïne zorgt ervoor dat kopers, soms noodgedwongen, een heroverweging moeten maken. Zo stijgt het aantal mensen dat hun huidige woning alvast verkoopt en tijdelijk in een huurwoning trekt of zelfs in een vakantiewoning. Allemaal om de huidige prijs voor de woning veilig te stellen. Het gaat volgens kenners nog niet om grote aantallen, maar het is wel een trend die lang niet werd waargenomen op de Nederlandse woningmarkt.

Hypotheekrente 2% hoger
Ten opzichte van oktober 2021 is de hypotheekrente fors gestegen. Betaalde je toen gemiddeld 1,8% rente voor een hypotheek met ’20 jaar vast’, in april was die rente al gestegen tot boven de 3,7%. De stijging wordt ingegeven door de stijgende rentes op de grote financiële markten. De tarieven stijgen daar onder meer door de oorlog in Oekraïne en de onzekerheden die deze oorlog met zich meebrengt. De rentestijging zal waarschijnlijk nog verder oplopen. De Europese Centrale Bank overweegt namelijk om voor het eerst sinds 2011 de rente te verhogen.

Forse gevolgen voor huizenkopers
Hoewel een rente van 3% historisch gezien nog steeds laag is. Zorgt dit wel voor grote gevolgen voor huizenkopers. Zo kon een stel met een gezamenlijk bruto jaarinkomen van rond de 80.000 euro een half jaar geleden nog 440.000 euro lenen. In het voorjaar van 2022 was dat leenbedrag gedaald naar 426.000 euro. Makelaars merken het veranderende sentiment op de huizenmarkt doordat er minder bezichtigingen voor een woning zijn. Er wordt nog steeds in veel gevallen boven de vraagprijs geboden. De biedingen zijn wel lager dan een half jaar geleden. Het aantal woningen dat te koop wordt aangeboden stijgt ondertussen licht. Het is nog te vroeg om te spreken van en trend. In het voorjaar worden traditiegetrouw altijd al meer woningen aangeboden dan tijdens de winter.

Bron: Het Financieele Dagblad 24 mei 2022

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *