Menu

DNB wil onderzoek naar aanpak overbiedingen: ‘zo kan het niet verder’

De Nederlandsche Bank (DNB) wil onderzoeken of het overbieden op de woningmarkt aan banden kan worden gelegd. Dat zegt de financiële toezichthouder in reactie op de analyse van de woningmarktcijfers van de NVM door RTL nieuws. Uit die analyse blijkt dat overbieden op de woningmarkt steeds extremere vormen aanneemt.

Inmiddels worden 8 op de 10 koopwoningen boven de vraagprijs verkocht. Daarnaast lopen de bedragen ook steeds verder op. Gemiddeld wordt in 30% van de gevallen overboden met een halve ton. Een jaar eerder was dit nog het geval bij 5% van de verkochte woningen. Volgens Olaf Sleijpen, directielid van DNB, laten de overbiedingen zien hoe groot het probleem op de woningmarkt is. “Ik denk dat iedereen het er over eens is dat het niet zo verder kan gaan.”

Transparantie kan beter
Sleijpen wil onderzoeken wat voor ingrepen gedaan kunnen worden als het gaat om het fenomeen overbieden. “Ik denk dat het goed is om daar in deze markt eens goed naar te kijken.”

In zo’n onderzoek zouden verschillende opties kunnen worden bekeken, zegt Sleijpen. “De transparantie over biedingen kan misschien beter en je zou misschien zelfs een grens kunnen stellen aan overbiedingen ten opzichte van de vraagprijs.”

Meer maatregelen nodig
Maar een maatregel, zoals het maximeren van overbiedingen, lost het probleem niet op. De DNB vindt het daarom goed dat het kabinet meer huizen wil bouwen en daarvoor ook centraal de regie neemt. Maar er moet meer gebeuren.

Het kabinet moet minder ‘olie op het vuur gooien en het vlammetje onder de woningmarkt uitzetten’, zegt Sleijpen. Want zaken als hypotheekrenteaftrek en het fiscaal gunstig schenken aan kinderen (jubelton) zijn drijvende krachten in de stijging van de huizenprijzen. Ook wil DNB dat er nagedacht wordt over het belasten van het vermogen dat woningbezitters in hun huis hebben zitten. “Daarmee maak je het verschil tussen huren en kopen minder groot” zegt Sleijpen.

Hij benadrukt wel dat deze maatregelen langzaam ingevoerd moeten worden, omdat ze grote gevolgen zullen hebben voor woningbezitters. “De problemen op de woningmarkt zijn niet vandaag of morgen opgelost. Maar jullie cijfers laten duidelijk zien dat de tijd rijp is om nu ermee te beginnen”.

Bron RTL Nieuws zaterdag 5 februari 2022

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *