Menu

Het verplichte energielabel is vanaf 2021 meer uitgebreid.

Bij het verkopen van je huis is een energielabel verplicht. Per 2021 gaat er iets veranderen waardoor een energielabel aanvragen duurder wordt.

Het huidige energielabel wordt vervangen door een meer uitgebreid label. Na 1 januari krijg je een energieadviseur voor het beoordelen van de energiezuinigheid van je huis. Een deskundige op het gebied van verduurzamen kan je helpen met het energiezuiniger maken van je huis. Hier kleeft wel een nadeel aan; de kosten voor het label schieten aanzienlijk omhoog. Vraag dus dit jaar nog een energielabel aan!

Wat houdt het energielabel in?
In 2015 is het energielabel geïntroduceerd. Huiseigenaren hebben toen een voorlopig energielabel ontvangen. In het voorlopig energielabel is de energiezuinigheid ingeschat. De waardering loopt van A tot G. De meest energiezuinige huizen hebben een label A en de minst zuinige huizen komen uit op een label G. Bij de introductie zijn de labels ingeschat aan de hand van het bouwjaar. Bij het aanvragen van het definitieve energielabel worden er vragen over het huis gesteld om te komen tot een nauwkeurige beoordeling. Door het plaatsen van zonnepanelen of HR-glas kan je je energielabel verbeteren. Voor de meeste huizen is het energielabel verplicht. Op de website van de Rijksoverheid lees je wat de uitzonderingen zijn (o.a. monumenten).

Wat gaat er veranderen vanaf 1 januari?
Voor het verkrijgen van een energielabel maak je in het nieuwe jaar een afspraak met een energieadviseur. De adviseur gaat beoordelen hoe het gesteld is met de duurzaamheid van je huis. De deskundige kijkt hierbij bijvoorbeeld naar:
– Of de woning goed geïsoleerd is.
– Wat de afmeting van het huis is.
– De CV ketel, zonnepanelen en andere installaties die mede de duurzaamheid van je huis bepalen.
– Hoeveel energie je verbruikt.
– Hoe het is gesteld met de ventilatie van de woning.

De energielabels zullen door de nieuwe werkwijze meer nauwkeurig worden, maar de kosten ook fors hoger. Voor 1 januari heb je een energielabel voor € 7,50. Vanaf 2021 variëren de kosten tussen € 100 en € 200.

Huizenkopers kopen liever een huis met een energielabel A dan met een label D. Doordat er steeds meer de nadruk komt op duurzaamheid en zo weinig mogelijk gebruik van energie. Hierdoor zal het energielabel in de toekomst alleen nog maar belangrijker worden.

 

 

 

 

 

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *