Menu

Opkoopverbod Nijmeegse huizenmarkt goedgekeurd: alle info op een rijtje

Gemeente Nijmegen wil investeerders weren van de Nijmeegse woningmarkt. Daarvoor maakt de gemeente gebruik van een wetswijziging, waardoor gemeenten per 1 januari 2022 de zogeheten opkoopbescherming kunnen invoeren. Wat dat precies inhoudt en wat de gevolgen zijn voor starters op de Nijmeegse woningmarkt, lees je hier.

Opkoopbescherming
Met de opkoopbescherming kan de gemeente bepaalde plekken in de stad aanwijzen waar investeerders geen huizen mogen opkopen tot een bepaald bedrag. Het doel hiervan is dat starters op de woningmarkt een eerlijkere kans krijgen om een woning te kopen en niet overboden worden door investeerders die veel meer geld op tafel kunnen leggen. Per gemeente in Nederland verschillen de details van die opkoopbescherming.

Onderzoek gemeente
Het doel van de opkoopbescherming is dus de aankoop van goedkope en middeldure woningen door investeerders tegen te gaan, waardoor deze woningen beschikbaar blijven voor starters op de woningmarkt. Maar is dat dan nodig in Nijmegen? De gemeente deed onderzoek om dit uit te zoeken.

Tekort aan goedkopere woningen
Uit dit onderzoek kwam dat er vooral een tekort is aan woningen tot € 350.000 en dat het nodig is om deze woningen te beschermen. Deze koopwoningen vallen in de goedkope en middeldure sector.

Op het moment is zo’n 11 procent van de woningen in Nijmegen in bezit van investeerders. Dit percentage is erg hoog en hiermee staat Nijmegen op nummer twee van steden in Gelderland met de meeste investeerders. Arnhem staat op plek een met maar liefst 14 procent.

Een aantal specifieke details voor Nijmegen op een rij:
– De opkoopbescherming geldt voor alle wijken in de gemeente Nijmegen
– De opkoopbescherming geldt voor alle huizen met een WOZ-waarde tot € 350.000
– Als alles is goedgekeurd kunnen investeerders vanaf begin 2022 deze huizen niet meer opkopen.

Uiteraard gelden er ook verschillende regels  voor de koopwoningen die samenhangen met de opkoopbescherming. Investeerders die huizen opkopen, verbouwen deze vaak tot huurwoningen. Om ze vervolgens in de vrije sector te verhuren. Om dit tegen te gaan moeten kopers van hun Nijmeegse koopwoning zich aan bepaalde regels houden. Een belangrijke regel hierbij is dat je de koopwoning voor een periode van vier jaar niet mag verhuren, tenzij de gemeente daar een vergunning voor verleend.

Huurders
Het opkoopverbod is dus goed nieuws voor mensen die hun eerste huis kopen, maar slecht nieuws op lange termijn voor huurders. Investeerders die hun panden vaak ombouwen tot huurwoningen, hebben minder kans op investeren dan eerst. Naar schatting zullen er 160 woningen per jaar minder naar investeerders gaan.

Vijf jaar
De opkoop beschermingswet is een tijdelijke regeling, die vooralsnog voor vijf jaar gaat gelden. Hierna vindt een evaluatie plaats naar de noodzaak en relevantie van de maatregel in de economische situatie van dat moment. De datum van inwerkingtreding ligt op januari 2022.

Bron: indebuurt.nl donderdag 6 januari 2022

 

Leave a reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *