Menu

Prinsjesdag 2018; kabinetsplannen welke de woningmarkt (be)treffen.

Prinsjesdag 2018; we gaan er op vooruit!

Op de derde dinsdag van september 2018, gisteren, beleefde het kabinet Rutte 3 zijn Prinsjesdag-primeur. Er klonk een positief geluid, want veruit het grootste deel van de Nederlandse huishoudens (96%) gaat er in koopkracht op vooruit. Lees mee welke kabinetsplannen de woningmarkt (be)treffen.

Iedereen profiteert
In 2017 hadden we te maken met een demissionair kabinet met weinig nieuws aan de horizon. Dit jaar ging Prinsjesdag er weer ‘ouderwets’ aan toe. De derde dinsdag van september verliep grotendeels volgens traditie; naast de hoedjesparade, de troonrede en uiteraard het driewerf hoera voor de koning kon wederom het uitlekken van de miljoenennota voor Prinsjesdag niet uitblijven. Toch verliep niet alles traditiegetrouw; de gouden koets ontbrak – voor het derde jaar – wegens groot onderhoud en werd vervangen door de glazen koets, maar vooral op inhoudelijk gebied bleek dat het tijd is voor verandering. Zo gaat 96% van de Nederlandse huishoudens er in koopkracht op vooruit. Maar er is meer nieuws waar Woon Gewoon u, als (toekomstig) huiseigenaar, graag van op de hoogte brengt.

Belastingen op energie stijgen
Als het op koopkracht aankomt ziet het er voor veruit de meeste Nederlandse huishoudens rooskleuriger uit in het komende regeringsjaar. En dat klinkt Woon Gewoon als muziek in de oren! Waarschijnlijk zal het u niet verbazen dat er ook maatregelen worden getroffen die de portemonnee van huiseigenaren treffen. Het is namelijk niet alleen maar positief nieuws wat de klok slaat. Zo stijgen de energiebelastingen in 2019, waardoor de energierekening volgend jaar flink omhoog gaat. Een gemiddeld gezin met een koopwoning betaalt volgend jaar € 152 meer belasting. Dit is een stijging van 25%.

Laag btw-tarief omhoog
Vanaf 1 januari 2019 stijgt het lage btw-tarief van 6% naar 9%. Dit merkt u niet alleen in uw portemonnee bij aanschaf van uw dagelijkse boodschappen. Ook diverse werkzaamheden aan uw woning, denk aan schilders- en stucadoorswerkzaamheden, vallen onder dit lage btw-tarief. De rekening voor deze werkzaamheden zal in 2019 dus hoger uitvallen. Wilt u nog gebruik maken van het 6% tarief? Zorg dan dat u de rekening voor het einde van 2018 betaalt. De werkzaamheden mogen dan wel in 2019 worden uitgevoerd. Houd er wel rekening mee dat aan vooruitbetalen een risico kleeft.

Maximum hypotheekrenteaftrek gaat omlaag
De komende jaren wordt de hypotheekrenteaftrek afgebouwd. In 2019 gaat het maximale belastingpercentage waarover huizenbezitters hun hypotheekrente mogen aftrekken met 0,5% omlaag naar 49%. Dat is geen nieuws. Toch komt kabinet Rutte 3 met een aanpassing. Aanvankelijk was het plan om de hypotheekrente in stapjes van 0,5% per jaar te verlagen van 52% naar 36,93%. Dit kwam neer op 14% in 28 jaar. In het regeerakkoord van het kabinet is echter besloten om de hypotheekrenteaftrek vanaf 2020 versneld te gaan afbouwen. Tussen 2020 en 2023 gaat de aftrek daarom met 3% per jaar omlaag. Hierdoor wordt (al) in 2023 het tarief van 36,93% bereikt.

De inkomstenbelasting gaat omlaag
Na de belangrijkste pijnpunten voor de portemonnee van huiseigenaren is het nu tijd voor positief nieuws. Tegenover bovengenoemde belastingverhogingen staat voor de meeste huiseigenaren namelijk een belastingverlaging; in plaats van vier belastingschijven zijn er vanaf 2019 nog maar twee belastingschijven in de inkomstenbelasting. Met name mensen met een jaarinkomen tot € 68.600 betalen hierdoor minder belasting.

NHG-grens omhoog
Wanneer u een woning koopt kan u, tot een bepaald aankoopbedrag, een hypotheek afsluiten met NHG. In 2018 staat de grens voor Nationale Hypotheek Garantie op € 265.000. De NHG-grens is gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs. Omdat woningen meer waard worden, stijgt de NHG-grens mee met deze trend. Naar alle waarschijnlijkheid komt deze grens per 1 januari 2019 op € 290.000 te staan.

Hogere hypotheek bij energiezuinige woning
Wanneer u een nul-op-de-meterwoning koopt of een woning met een EPC van nul of lager dan kunt u ook in 2019 € 25.000 extra lenen. Hierbij is het een vereiste dat er een energieprestatiegarantie is afgegeven voor een periode van minimaal 10 jaar. Mogelijk komt deze eis voor een woning met een EPC van nul of lager per 1 januari 2019 te vervallen; u kunt dan nog € 20.000 lenen. Overigens wordt deze extra leenruimte alleen gegeven vanaf een minimum bruto gezinsinkomen van € 33.000. Dit extra geleende bedrag wordt buiten de inkomenstoets gehouden.

Miljoenennota, Rijksbegroting en Troonrede
In dit artikel heeft Woon Gewoon de belangrijkste kabinetsplannen met betrekking tot de woningmarkt voor u uitgelicht. Bent u benieuwd naar de inhoud van de Miljoenennota, wilt u de Troonrede nog eens nalezen of de Rijksbegroting voor 2019 inzien? Ik verwijs u graag door naar de Prinsjesdag stukken van de Rijksoverheid.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *