Menu

Vijf jaar actief als zelfstandig onderneemster

Deze maand is het vijf jaar geleden dat de zeer slechte woningmarkt de reden was dat ik na het verliezen van mijn vaste baan, na ruim 12 jaar bij verschillende NVM makelaarskantoren in loondienst te hebben gewerkt, als zelfstandig ondernemer begon. Ik richtte me specifiek op de verhuur, want er stonden veel woningen ‘onverkoopbaar’ leeg. Hierin werd ik specialist van de regio, waarbij de nadruk lag op de gemeente Lingewaard en Overbetuwe.

Langzaam nam het consumentenvertrouwen toe, werden er weer meer woningen verkocht en heb ik mijn makelaarsactiviteiten uitgebreid. Voor zowel aankoop- als verkoopopdrachten word ik ingeschakeld, veel vanuit mijn netwerk en via tevreden ‘ambassadeurs’.

Maar de woningmarkt blijft bewegen en dus beweeg ik mee. Zo hanteerde ik tot de eerste helft van dit jaar nog het prestatietarief bij aankoop. Dit komt neer op; hoe ik meer ik van de vraagprijs uit-onderhandeld kreeg, hoe groter mijn uiteindelijke beloning. Maar dit is inmiddels achterhaald. In deze hectiek worden er weinig woningen onder de vraagprijs verkocht. Mijn aandacht voor wat er precies wordt verkocht, is groter dan ooit. Waak ik voor het kopen van ‘een kat in de zak’.

De huidige turbulente woningmarkt heeft soms zelfs tot gevolg dat makelaarskantoren de deuren moeten sluiten of dat personeel op straat wordt gezet. Want wat aan opdrachten in portefeuille is, wordt vlot verkocht en het is lastig om nieuwe opdrachten te verwerven. Er is weinig aanbod en dat moet worden verdeeld over de vele makelaarskantoren. Daardoor staan de tarieven meer onder druk.

Heel waardevol om steeds weer de tevreden reacties van mijn opdrachtgevers te ontvangen, onder andere middels reviews op deze website. ‘Ambassadeurs’ zijn en blijven ontzettend belangrijk voor me, juist ook nu!

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *