Menu

Wijziging woningmarkt 2024 – overdrachtsbelasting

Overdrachtsbelasting is een belasting die je in Nederland moet betalen om de nieuwe eigenaar te worden van een bestaande woning, bedrijfspand of stuk grond. Daarnaast betaal je ook overdrachtsbelasting over de bijbehorende rechten op onroerende zaken, zoals erfpachtrecht of opstalrecht. Je betaalt de overdrachtsbelasting bij het ondertekenen van de akte van levering bij de notaris, tegelijk met diverse andere kosten koper.

De verschillende overdrachtsbelasting-tarieven
Het tarief van de overdrachtsbelasting in 2024 hangt af van of je een woning voor eigen gebruik koopt, een tweede woning koopt of investeert in vastgoed. De overdracht- belastingtarieven hiervoor zijn respectievelijk 2% en 10,4%. Bovendien kun je onder bepaalde voorwaarden als starter recht hebben op een vrijstelling van de overdrachtsbelasting (oftewel 0%).

Standaardtarief2%
Het standaardtarief voor de overdrachtsbelasting is 2%. In principe dien je altijd 2% van de koopsom als overdrachtsbelasting te betalen bij de aankoop van een woning. Er zijn echter twee uitzonderingen: wanneer het gaat om de aanschaf van een woning die je niet voor eigen bewoning gaat gebruiken (zoals een vakantiehuis, vastgoedinvestering of een woning voor je kinderen), of wanneer je in aanmerking komt voor de vrijstelling van overdrachtsbelasting.

Verhoogd tarief voor tweede woning: 10,4%
Als de woning die je koopt niet je hoofdverblijf is, maar een tweede woning is, geldt sinds 2021 een verhoogd tarief voor de overdrachtsbelasting. In 2024 bedraagt dit tarief 10,4% van de koopsom. Deze maatregel werd in 2021 door de overheid ingevoerd om de aankoop van woningen door vastgoedbeleggers te ontmoedigen zodat er meer van de woningvoorraad beschikbaar blijft voor starters.

Je zult te maken krijgen met dit verhoogde tarief in de volgende situaties:

  • De aankoop van een vakantiehuis.
  • Het kopen van een woning voor je kinderen.
  • Aanschaf van een woning om te verhuren.
  • De aankoop van een stacaravan die beschouwd wordt als onroerend goed.
  • Aankoop van grond of gebouwen die niet direct bij je hoofdverblijf horen (bijvoorbeeld een garagebox).
  • Investering in een bedrijfsgebouw.
  • De aankoop van een kavel waarop je zelf een woning laat bouwen (indien de gemeente de grond bouwrijp heeft gemaakt, betaal je 21% btw over de koopsom in plaats van overdrachtsbelasting).

Vrijstelling overdrachtsbelasting: 0%
Ben je tussen de 18 en 35 jaar oud en koop je een woning met een maximale koopsom van € 510.000? Dan heb je eenmalig recht op vrijstelling van overdrachtsbelasting. Dit wordt ook wel de startersvrijstelling genoemd. In dat geval hoef je helemaal geen overdrachtsbelasting te betalen bij de aankoop van een woning. Deze maatregel werd in 2021 door de overheid ingevoerd om het voor starters financieel haalbaarder te maken om hun eerste woning te kopen.

(Zie ook: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huis-kopen/vraag-en-antwoord/vrijstelling-overdrachtsbelasting)

In 2024 is de grens van de aankoopprijs verhoogd van € 440.000 naar € 510.000!

 

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *